måndag 31 oktober 2011

Blodiga recept

Lennart Helsing är 11 år gammal och inte rädd för något, av någon anledning som han själv inte har listat ut. Hans familj driver restaurangen Garlic Heaven, där precis varenda maträtt innehåller vitlök. Även glassen. Dessvärre går affärerna inte så bra och pappa är rädd för att han tvingas slå igen.

Så får Lennart nys om en matlagningstävling för unga kockar. Här har han chansen att rädda restaurangen med vinstpengarna! Som av en händelse hittar han en riktigt, riktigt gammal kokbok på vinden. Den är skriven av en av hans förfäder, den berömde vampyrjägaren Abraham van Helsing. Det verkar som van Helsing tillsammans med en viss greve Dracula har börjat författa en kokbok. I den finns ett recept på blodpudding, men en del av receptet är bortrivet. Lennart bestämmer sig för att ge sig av för att hitta resten av receptet. Han misstänker att detta mycket väl kan vara vinnarreceptet.

Sökandet för honom till Transsylvanien och en mycket ödslig by. Där träffar han Louella, Draculas dotter. Trots en tveksam början inser de snart att de både två befinner sig i knipa och att de båda har något att vinna på ett samarbete. Louella har nämligen en påstridig amerikan efter sig. Han vill göra om slottet och hela byn till nöjespark. Det här blir början på en mycket märklig vänskap och en spännande resa mot ett gemensamt mål.

En både spännande och mysig berättelse om oväntade vänner, att söka sitt förflutna och hitta något helt annat än man väntade sig och om att kämpa för något man tror på. Jag tror att det här är början på en mycket trevlig bekantskap och jag ser fram emot kommande resor när Lennart och Louella ger sig av på jakt efter fler recept.

lördag 29 oktober 2011

Sommar i gråmulen oktober

Jag har precis avslutat en härligt sommarläsning, mitt i ruggigt höstmörker. Sarah Dessens Mitt perfekta liv lyste upp med sin lågmälda berättelse om sorg, kärlek och livsglädje.

Macy förlorade sin far och har sedan dess försökt hantera sorgen genom att kontrollera sitt liv in i minsta detalj. Hennes mor fungerar på samma sätt, så den perfekta ytan Macy har skapat passar henne alldeles utmärkt. Macy jobbar hårt med sina studier och har den perfekte pojkvännen. Jason är hyperintelligent och får henne att sträva mot högre mål, för att passa in i hans bekantskapskrets. När han åker på Hjärnläger över sommaren tar Macy över hans extrajobb på biblioteket. Dessvärre vantrivs hon från första stund - tjejerna som jobbar där behandlar henne nedlåtande och får henne att framstå som en okunnig praktikant inför besökarna. De markerar med all önskvärd tydlighet att Macy inte passar in i deras krets av utvalda.

Slumpen (eller ödet?) gör att Macy en dag söker jobb hos cateringfirman Wish. Hon har precis fått ett mail från Jason, som tycker att de ska ta en paus i förhållandet över sommaren och prata om det när han kommer tillbaka. Macy kör planlöst runt, förvirrad och ledsen, och hamnar hos Wish. Där råder kaos. Där finns den stressade Delia, den tystlåtna och långsamma Monica, den livliga Kristy, mysige domedagsprofeten Bert och den vansinnigt läckre Wes.

Wish blir Macys andningshål; där är hon inte den där tjejen som såg sin far dö, där får hon vara som alla andra och där kan hon låta den perfekta fasaden krackelera. Men förändringar kan vara skrämmande, kanske mer för omgivningen än för Macy. Hennes mor reagerar med att genom stränga regler få Macy att inrätta sig i ledet igen. Allt ska vara som förut, perfekt. Men Macy har sett hur livet kan vara och kämpar för att berätta det för sin mor som inte vill lyssna.

Åh, vad jag gillar det här. Det är så mysigt och uppmuntrande och det är så lätt att leva sig in i Macys sorg och frustration och de förvirrade känslorna kring Jason och Wes. Under läsningen drabbas jag av en bitterljuv känsla, en saknad efter svunna sommardagar. Perfekt feelgood om att välja livet och att leva det, om att leva i nuet. Nu måste jag ju bara läsa resten av Dessens böcker.

fredag 28 oktober 2011

Höstlov och en laddning med fortsättningar

Man kanske ska passa på att fira höstlov med en ordentlig bokserie? I senaste bokladdningen som kom fanns det nämligen nästan bara fortsättningar på serier. De flesta är dock väldigt efterlängtade. Eller vad sägs om Uppvaknandet (House of Night 8 av P.C. Cast), Mörkret (Septimus Heap 6 av Ange Sage), Ge aldrig upp (Malmens IK 5 av Bengt-Åke Cras) och Gamla fiender (Blade 6 av Tim Bowler) ?

Jag för min del har längtat mest efter Farsot (De levande döda 2 av Charlie Higson) och Förbundsbryterskan (Berättelsen om Blodet 3 av Anders Björkelid). Men på mitt bibliotek är det längst kö på Uppvaknandet och det är en kamp som jag inte ger mig in i :-)

Mina planer för höstlovet är som följer: Läsa, läsa, läsa och så kanske läsa lite. När skolan drar igång igen är det nämligen bokprat för fulla muggar som gäller!!! Bokhögen är stor och ständigt växande så jag får se när jag hinner sätta tänderna i de fortsättningar som jag längtat sååå efter!

måndag 24 oktober 2011

Mer Morwhayle

Jag fick senast för en timme sen frågan om när (när när när!!!) nästa del i Legenden om Morwhayle av Peter Bergting kommer. Och tyvärr så är svaret att jag vet inte. Men när jag gick in på Peter Bergtings egen hemsida så hittade jag en massa fina kortnoveller som man kan läsa för att få tiden att gå lite fortare. Bland annat kan man läsa om Adler Holsts vidare öden efter det lite halvjobbiga som han fick vara med om i Häxmästaren. Eller så kan man läsa om draken Gorgobestors sista möte med Häxmästaren.

Eller så kan man göra som jag, ladda ner skrivbordsunderlägget med kartan över Morwhayle. :-)

tisdag 18 oktober 2011

Skräckförfattande i höst?

Bonnier Carlsen, det välkända bokförlaget, har utlyst en novelltävling under hösten. Temat är skräck. Mer information om tävlingen hittar du på förlagets hemsida. Så vad väntar du på? Skriv!

måndag 17 oktober 2011

Augustpris för hela slanten!

Idag släpptes nomineringarna till Augustpriset 2011.
Nominerade i klassen för barn- och ungdomslitteratur är:

(trumvirvel)

I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren (Kabusa böcker)
Pojkarna av Jessica Schiefauer (Bonnier Carlsen)
Vita streck och Öjvind av Sara Lundberg (Alfabeta)
Konstiga djur av Lotta Olsson (Bonnier Carlsen)
Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (Rabén & Sjögren)
Petras prick av Maria Nilsson Thore (Bonnier Carlsen)

Varken Cirkeln eller Pojkarna är nog ingen särskilt förvånad över att de blev nominerade. Pojkarna har jag inte orkat läsa ut och Cirkeln älskade jag, men jag dras nog ändå mest till Konstiga djur.

tisdag 11 oktober 2011

Fantastisk fantasy med lite sf-inslag

Först måste jag säga att jag älskar illustrationerna! Helt underbara. Jag föll för dem direkt när jag började bläddra i boken. Sen föll jag för berättelsen. Tony DiTerlizzi, författaren till Spiderwick, har skapat en fantastisk värld med mängder av märkliga varelser och udda existenser.

Här får vi följa Eva Nio, som lever i en underjordisk fristad. Fristaden är högteknologisk och trygg. Där har hon allt hon behöver - utom andra människor. Den enda hon har att umgås med är en robot vid namn Modr (MultiOperativ DomestikRobot noll-sex), som fungerar som betjänt, guvernant och ställföreträdande mor. En trygg men tråkig tillvaro. Eva längtar upp till ytan, till solen och till andra människor. Hon har sparat en liten pappersbit som föreställer ett barn, en robot och en man, alla leendes, och texten WondLa. Det blir symbolen för lycka och gemenskap och hon har bestämt sig för att en dag hitta till detta Wondla. Nere i fristaden övar hon ofta på olika farofyllda situationer så hon ska klara sig däruppe, men Modr tycker dock att Eva inte är riktigt förberedd än.

Uppstigandet till ytan sker tidigare än väntat, när fristaden blir attackerad av en monstruös varelse som verkar ha siktet särskilt inställt på Eva. Modr blir kvar i fristaden eftersom hon inte kan klättra. Eva får därmed klara sig själv. Den värld hon stiger upp till liknar inget hon har sett i alla simulerade övningar.

Under sin flykt träffar hon på en figur som lite motvilligt blir hennes räddare och vän. Rovender lär henne hur hon ska överleva i denna obekanta värld. Eva är fortfarande ett hett villebråd för den skoningslösa jägaren Besteel. Det och hennes sökande efter andra människor för henne, Rovender och även Modr (som de hjälper upp ur fristaden) till främmande städer, ännu konstigare upplevelser och stor fara.

Det här är mycket spännande och dramatiskt, men också fyllt av mycket värme. Jag är fascinerad av Modrs väldigt mänskliga känslor, trots hennes ofta fyrkantiga sätt att se saker. Hon är ju en robot, trots allt. Eva är oskuldsfull och oerfaren, men växer snabbt med den nya situationen. Hennes nyfikenhet ställer dock till det för henne mer än en gång. Rovender är en ensam vandrare med tungt känslomässigt bagage. Han mjuknar så småningom och blir Evas beskyddare, vän och läromästare. Att storyn i slutet tar ytterligare ett par oväntade vändningar gör mig hemskt sugen på att läsa fortsättningen. Allt är inte som man tror. Eller så är det precis det.

Har sett på andra håll att författaren flirtar med Trollkarlen från Oz, men då jag inte läst boken och inte har sett filmen sedan barnsben kan jag inte göra några jämförelser. Fast nu är jag ju nästan tvungen...

måndag 10 oktober 2011

En krypauppisoffanhöstruskbok


Höstrusk! Hua! Då vill det till att ha riktigt många stämningsfulla böcker hemma.

Ett höstrusktips är den hemlighetsfulla psykologiska thrillern Sanningen om Alice av australiensiskan Rebecca James.

Katherine flyr de rykten som envist förföljt henne i hemstaden, om systerns död och om familjen. Katherine flyr också sina egna skuldkänslor angående mordet och försöker ta en anonym roll i nya staden Sydney där hon bor hos sin faster och har börjat plugga. En dag när hon sitter och läser under ett träd störs hennes anonyma värld av att skolans populäraste tjej, Alice, kommer fram och prompt vill ha med Katherine på fest. Katherine kan inte förstå varför Alice, som kan vara med vem hon vill, väljer att prata med just henne. Trots ett visst motstånd till att börja med dras hon till Alice och kan inte motstå den vänskap som Alice erbjuder.

Alice presenterar Katherine för en god vän, Robbie (som är kär i Alice) och de tre börjar umgås. I den här boken anar man hela tiden något mörkt och farligt. Deras vänskap är inte helt fri från problem, Katherine är lite "femte hjulet" och samtidigt känner hon en allt djupare vänskap med både Alice och Robbie men det verkar som att Alice också döljer någonting, precis som Katherine.

Den ursprungliga titeln Beautiful Malice döljer motsatserna vacker och illvilja vilket är den perfekta beskrivningen av Alice. Katherine kan inte värja sig mot Alice dragningskraft, trots att hon ibland testar både Katherine och Robbie genom att snabbt vända humör från underbar till fruktansvärd. Boken håller dig fast sida efter sida, vad är det för mörkt de döljer och vem är egentligen Alice?

Författaren skriver på sin blogg om att hon håller på med en ny bok under arbetsnamnet Little Deaths som jag verkligen ser fram emot.

tisdag 4 oktober 2011

Bok & Cd


Ett ytterligare tips, i enlighet med inlägget under, är KG Johanssons lättlästa bok Adam och koderna utgiven av Hegas förlag. Till denna följer en cdskiva vilket öppnar upp för att kunna använda boken på flera sätt. Läsa ett kapitel och lyssna ett/ Lyssna först, läsa den sen/ osv.

KG Johansson har tidigare släppt böckerna Spelet och Nivå 13, lättlästa böcker för de som är dataspelsintresserade. I Adam och koderna blir det action!


Adams pappa ska göra ett jobb för ett rymdforskningsteam och det har något med datakodning att göra. Nu måste Adam följa med dit vilket han inte är så sugen på. Hans pappa menar att nu får han ju lära känna sin kusin Margot bättre och som peppning får också Adam en bärbar dator att ta med på resan.

Väl i Kiruna vill Adam helst sitta vid datorn hela tiden men de vuxna tycker att han kan vara ute och lära känna staden istället. Margot tar med Adam på en rundtur och visar honom en stuga ute i skogen som snart ska ingå i ett test där militären ska spränga från ett plan. Adam tycker att det låter spännande. När Margot blir sjuk får Adam undersöka staden vidare och han övar också en del på morsekod som han pappa lärt honom. Det visar sig senare i boken att just den morsekoden kommer att behövas för att hälpa Adam ur en rejäl knipa. När Adam får sitta vid datorn börjar han chatta med en kille som kallar sig Jimmy Alien, en kille som påstår sig känna en av Adams klasskompisar och som också verkar väldigt intresserad av hans pappas hemliga jobb.

Nu kanske ni har fått tillräckligt med ledtrådar för att förstå att handlingen kommer att utveckla sig i ett rasande tempo! Skapar förhoppningsvis också eftertanke kring internetanvändande!

måndag 3 oktober 2011

Alla har rätt att läsa!

Denna veckan är det den europeiska dyslexiveckan. Ett utmärkt tillfälle att fokusera lite extra på de hjälpmedel som finns för de som har läs- och skrivsvårigheter. Forskning visar att med rätt hjälp, kunniga pedagoger och med anpassning och kompensatoriskt stöd så kan elever med läs- och skrivsvårigheter klara skolan lika bra som andra elever.

Utbudet av anpassade, lättlästa böcker är stort och det finns flera förlag som fokuserar sin utgivning på anpassade böcker, t.ex. LL- förlaget, Hegas, Argasso och Nypon förlag. Hegas ger även ut en hel del böcker med CD som komplement, dessa finns för olika åldersgrupper och i olika svårighetsgrader. Det enda rätta av Leif Jacobsen, Trasig av Mårten Melin och böckerna om Hallon av Erika Eklund Wilson är några exempel, fler finns på hegas.se. Glöm inte bort att väldigt många skönlitterära böcker finns att få som Daisy-bok. Antingen som vanlig Daisy-skiva eller genom egen nedladdning! Läs mer på TPB (Tal- och punktskriftsbiblioteket) eller ta kontakt med ett biblioteket nära dig :-)

Läs mer om dyslexi och dyslexiveckan hos Dyslexiförbundet FMLS.

Låt alla läsa!