onsdag 23 december 2015


God Jul
och 
Gott Nytt År!
önskar
Martina, Ann-Louise och Mari

 

onsdag 16 december 2015

Röta

http://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-2&p_p_mode=view&back_url=http%3A%2F%2Fbiblioteket.vetlanda.se%2Fweb%2Farena%2Fsearch%3Fp_p_id%3DsearchResult_WAR_arenaportlets%26p_p_lifecycle%3D1%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D3%26facet_queries%3D%26search_item_no%3D0%26sort_advice%3Dfield%253DRelevance%2526direction%253DDescending%26arena_member_id%3D186524583%26agency_name%3DASE506851%26search_type%3Dsolr%26search_query%3Dr%25C3%25B6ta&facet_queries=&search_item_no=0&sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&search_type=solr&search_query=r%C3%B6ta&arena_member_id=186524583&search_item_id=140466&agency_name=ASE506851
Jag måste ju ändå skriva några ord om Röta av Siri Pettersen. Även om det är svårt att skriva om en uppföljare utan att spoila första delen... Odinsbarn var ju fantastisk och jag var lite orolig att Röta inte skulle kunna leva upp till mina förväntningar.
Och jag ska erkänna att det faktiskt tog ett tag innan jag helt accepterade Röta när jag började läsa den. Hirka har förflyttats från Ymslandet till vår värld och här är allt bara så fel. Hon känner att det är en döende värld utan kraften, där man använder döda ting (plast), äter mat som är konstgjord och där det inte verkar finnas några djur. Hirka lever som en papperslös och saknar Ymslandet och Rime så mycket så att det gör ont. Men det verkar som att källan till rötan finns någonstans nära henne. Hon inser att det kan vara hennes väg hem, men den verkar vilja ha henne lika mycket.

Både Hirka och Rime är bittrare i den här boken än i första. Helt förståeligt, de har offrat mycket för någonting som inte verkar ha någon betydelse. Mellan dem gnager saknaden efter den andre och känslan av ha offrat det som de kunde ha haft. När jag väl har accepterat världsbytet och de nya utmaningar som Hirka står inför så är jag ändå lika fast i Röta som jag var i Odinsbarn. Det är på riktigt bra fantasy, och det är så bra skrivet så jag blir alldeles lycklig. Alla som inte har läst Odinsbarn borde göra det nu! För nu börjar  återigen väntan på nästa del.

måndag 14 december 2015

Harry Potter i nytt format

 Det här med målarböcker för vuxna är ju en otrolig trend just nu. När jag spanade runt bland utbudet hittade jag denna nyhet. Om man inte kan få nog av Harry Potter i alla dess former, kan man alltså även ta fram pennorna och måla de olika figurerna. Jag har inte bläddrat i den själv, men när jag gjorde en bildsökning så såg den väldigt trevlig ut. Den passar säkert lika bra till vuxna som till barn/ungdom som gillar Harry Potter.

fredag 4 december 2015

Vårens nyheter

Jag sitter och bläddrar igenom Svensk bokhandels katalog Vårens böcker 2016. Det är alltid lika roligt att se vad som kommer framåt. Jag fastnade särskilt vid sidan där det stod att Kristina Ohlsson kommer med en ny triologi. I april kommer första delen, Zombiefeber. Förväntningarna är skyhöga!

torsdag 3 december 2015

Skorstensjul

http://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-2&p_p_mode=view&facet_queries=&search_item_no=0&sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&search_item_id=141508&agency_name=ASE506851&search_type=solr&search_query=skorstensjul

Rabén och Sjögren har för fjärde gången gett ut en adventsbok, alltså en bok med 24 kapitel som ska läsas fram till julafton. Hemma har vi börjat läsa årets berättelse, Skorstensjul, av Mårten Sandén med illustrationer av Lina Bodin. Ja, vi är ju bara på kapitel tre ännu men inledningen ger mig stora förhoppningar om fortsättningen.
Jag hade förmånen att lyssna på när Mårten Sandén berättade om boken på Författardagen i Hässleholm för några veckor sedan. Han är en fantastisk berättare. Människor som kan stå på en scen och berätta i dryga halvtimmen utan att staka sig eller tappa tråden imponerar stort på mig. Jag blev väldigt sugen på att läsa både Skorstensjul och hans andra nyhet Sju förtrollade kvällar.
Det enda problemet med boken är att det kommer bli väldigt svårt att endast läsa ett kapitel per kväll.