måndag 9 oktober 2017

Världens mesta Ester

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=3&p_r_p_687834046_search_item_id=145955&p_r_p_687834046_facet_queries=&p_r_p_687834046_agency_name=ASE506851&p_r_p_687834046_search_item_no=0&p_r_p_687834046_search_query=v%C3%A4rldens+mesta+ester&p_r_p_687834046_search_type=solr&p_r_p_687834046_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending
Min dotter har äntligen kommit på grejen med kapitelböcker och jag ser en helt ny värld öppna sig framför oss. Inte för att jag har något emot bilderböcker, tvärtom, men det där med att fortsätta på samma berättelse kväll efter kväll och få lägga ett bokmärke där man slutade - det är ju nåt speciellt med det! Först ut i vårt nya kapitelboksliv blev boken Världens mesta Ester av Anton Berg och med illustrationer av Emma Adbåge.

Huvudpersonen Signe (redan här väcktes förtjusning eftersom min dotter bär samma namn) blir glad när en ny flicka börjar i hennes klass. Hon heter Ester och redan på första rasten frågar hon Signe om de kan bli kompisar. Äntligen har Ester någon att gunga två med, precis som Isabell och Molly alltid gör. Det är speciellt med Ester, hon behöver inte gå på fritids utan har en egen hemmanyckel runt halsen och får gå hem själv. Hon har mobil med sig till skolan också, fast man egentligen inte får. Själv har Signe inte fått någon mobil än. Hemma hos Ester är allt annorlunda mot hos Signe. Lägenheten är liten och Ester har sitt rum i hallen med sängen uppe på ett litet loft.  Pappan är sällan hemma och hennes mamma är skådespelerska och bor i USA. Hon heter Greta Garbo och Ester har en bild på henne ovanför sin säng. Ester får Signe att göra saker som hon inte brukar, som att smita från fritids och ljuga för sina föräldrar. Men när tiden går får Signe veta att det finns mycket som är sorgligt kring Ester. Hennes mamma är egentligen inte alls skådespelerska, hon är död. Och pappan har så mycket på sitt jobb att han ibland till och med måste lämna Ester ensam hemma på nätterna. Men det händer mycket roligt när man är med Ester också, hon har alltid något på gång, och själv säger hon att hon nog är världens mesta Ester! En finstämd och alldeles lagom dramatiskt bok om hur livet kan vara när man går på lågstadiet.


1 kommentar:

  1. Jag tyckte också att boken var bra, särskilt den där balansen med osanning och hur Ester får med Signe på sådant hon vill göra men inte får. Samtidigt blir jag väldigt nyfiken på vem författaren är eftersom det på Hippos förlag står att Anton Bergman är en pseudonym.

    SvaraRadera